söndag, september 23

Geografi

Det är märkligt hur världen delats upp i olika läger. Västvärlden med sina supermakter, pengar och välmående. Öst med sina orientaliska mytomspunna idéer, folkmängder och fattigdom. Vem bestämde att det skulle bli på detta vis?
...Jo, Antikens grekland trodde sig vara civiliserade. Civilisationens tankebanor fördes vidare ut genom Italiens Rom och hux flux flödade västvärldens ädlaste ut genom stadsportarna och vidare genom Europa. Som Vi tvingade på kristendomen, tvingade vi oss också på termer som "Öst och Väst". "Bra och Inget värt". Men min fråga kvarstår, svaret räcker inte. Hur kommer det sig att vi blev väst och de blev öst?

Det märkliga är att Australien även de räknas som väst. Från vilket håll då undrar jag? Hur är det geografisk möjligt och hur ska vi ha det egentligen?
...Hade världen sett annorlunda ut om det tog slut i gamla Grekland och hade det kanske blivit andra bullar om öst istället hade blivit väst och väst helt plötsligt hade blivit fattigt. Har vi rätten att vara väst medan öst ligger där på botten och skrapar. Gjorde Kina ett misstag när de förbjöd utlänningar i landet för att de tyckte de redan hade allt och i så fall får de skylla sig själva?

Jag tycker det är idioti att låta ett folk som trodde sig funnit Indien styra världen samtidigt som uppfinnarens förfäder av kompassen befinner sig i landet långt borta i öst. I de mindre bra delarna av världen. För det har Väst sagt.
...Hur kan det komma sig att vi bestämmer när det är de som har uppfunnit mekanismen som visar vart öst och väst befinner sig. Kanske är det i vår bristande kunskap i att läsa medföljande manualer som gett oss denna okunskap i hur världen ser ut och får oss att tro att väst ligger utspritt världen över. Mycket märkligt tycker jag.


Godkväll

2 kommentarer:

Anonym sa...

i love that you like what i like....very interesting thoughts. i would love to discuss them some day.

C. Johansson sa...

säger vem?