söndag, december 16

All I want for christmas..

Vare sig man vill eller inte är julen officiellt här. För en del stora butikskejdor har den varit här sen i oktober, för oss döda sen ungefär någon vecka tillbaka.

...Vad hör då julen till? Enligt livsstilsmagasin ska vi ta vara på vår tid, spendera den på familj, oss själva och vänner. Utan materiella funderingar eller krav. Skitsnack. Julen är till för barnen, så har det alltid varit. Vad vill barn ha mer än någonting annat- julklappar! Därav spricker den idylliska bilden av att kunna fokusera på annat under dessa tider. Det vore någon form av våldsbrott att inte ge sina barn julklappar den 24de. Vad är annars julen, från små ögon sett?


"Barn får så mycket ändå, varför ska man ha en dag om året då det Ska ha mer." Det skulle jag vilja vända och formulera om. Om man är så anti detta årliga presentgivande kan man väl istället sluta kasta leksaker och prylar i huvudet på barnen resterande dagar av året. Man tvingar på barn saker de inte behöver i tron om att de ska uppskatta vardagslyx och få smaka lite på hur det kan vara att bli tokig av för många alternativ (Lite ungefär som när man ska välja gymnasieskola. En väl värdig förberedelse inför tonåren, helt klart).

...Har svårt att se hur man ska sluta med julklappar på jul. Klapparnas tid. För att istället kunna ge ungarna resten av året. Enligt min mening hade jag hellre gjort en stor grej av presentgivandet. Äta god mat, dansa runt och sjunga sånger som på engelska skulle låtit mycket underliga, få vänta spänt på att julstrumpan ute i vardagsrummet ska fyllas under natten och trycka i mig en massa julgodis i samband med mottagandet av presenterna jag får. Som barn. Det är så barn tänker. De vill ha mystik, fantasier och spänningar. Om inte mammor och pappor medlemmar i denna inofficiella antiorganisation unna deras avkommor detta borde de ge bort barnen till någon som vill.


Med andra ord, ge de stackars barnen lite julklappar och sluta gnäll på att de har allt. Det är ingen annans fel än ert eget.


God Jul och sådär

Inga kommentarer: